Az 50. évfordulós ünnepi kiállításról

Hírlevél

A Magyar Kaktusz és Pozsgás Társaság 2012. augusztus 16-tól 20-ig rendezte meg a kaktuszok és egyéb pozsgásnövények kiállítását a debreceni Kölcsei Központban a Virágkarnevál kísérő rendezvényeként. Az öt napos ünnepi kiállítás nem várt sikert hozott. Ezt jól mutatja az a szerény becslés, miszerint a kiállítást 8-10 ezer látogató tekintette meg. A látogatók nagy száma nem csak a kiküldött meghívóknak köszönhető, hanem a Kossuth rádió 15-i reggeli hírműsorában elhangzott, igaz, csak kétmondatos, valamint a helyi média szinte mindegyike által közreadott ismertetőknek. Panaszunk igazán nem lehet a rendezvényünket megelőző hírverésre. Természetesen mindez kevés lett volna, ha a kiállítók nem tesznek meg mindent a kiállítás látványáért, egyedi, kis ötletes kompozíciók is megjelentek. Meglepetés volt a több négyzetméteres kaktuszos tájkép, vagy Vasas István ügyes rendezése, Nagyházi Tünde tetszetős kerámia edényekben elhelyezett növényei, de még sorolhatnám.

Összesen 33 kiállító gyűjteményéből láthattuk a legszebb példányokat, nem egyszer valódi ritkaságokat. Nevezhetnénk rendezvényünket nemzetközi kiállításnak is, hiszen jelen volt a Kassai Kaktuszgyűjtők Klubja (Szlovákia), és a szatmárnémeti Aztékium Egyesület (Románia) egy- egy kiállítási anyaggal, de részt vett a Debreceni Botanikus Kert és a Nyíregyházi Tuzson János Botanikus Kert is. Rendezvényünk hat részre tagolódott: a kiállított növényekre, a kaktuszokról készített gyerek rajzokra, a kaktuszokat és más pozsgás növényeket bemutató bélyegkiállításra, a múltunkról hírt adó régi újság cikkekre és fényképekre, az eladásra szánt vásári anyagra és a meghirdetett előadásokra. Újdonság volt a bélyegkiállítás, amelyet sokan nézegettek némi nosztalgiával, mert nem egy embernek ekkor jutott eszébe, milyen kedvteléssel gyűjtött bélyegeket valamikor fiatal korában. A kiállított bélyegeket Gonda István és Ficzere Miklós gyűjtéséből láthattuk. E helyen köszönjük meg Gonda István segítségét, aki egy bélyegalbumnyi bélyeget küldött kiállításra. Tetszést arattak az 50. évfordulós bélyegíveink is, amelyekre máris több megrendelés érkezett. Sikeresek voltak az előadások, amelyeket alkalmanként 50-60 fő hallgatott meg.
Az előadásokért köszönet Papp László biológus-botanikusnak, a Debreceni Egyetem Botanikus Kertje igazgatójának, Rigerszki Zoltánnak és Deli Tamásnak. Sajnos Dr. Nemes Lajos a családban történt betegség miatt nem tudott eljönni, de előadását szeptemberben Társaságunk összejövetelén megtartja. És köszönet Új Imrének, aki a megnyitó alkalmával beszélt múltunk kezdeti éveiről.
Évfordulós kiállításunk színvonalának, érdekességének híre gyorsan terjedt városunkban, ezért illő felsorolnunk minden egyes kiállítót, hiszen ők voltak a siker kovácsai, egyben köszönjük részvételüket:
Debreceni Egyetem Botanikus Kertje, Győrffy Dávid, Debrecen, Márföldi Tamás, Nyíregyháza, Szúnyogh Menyhért, Nyíregyháza, Soltészné Torkos Tünde, Nyíregyháza, Erdei Gyula, Hosszúpályi, Vasas István, Alsózsolca, Dávid Lajos, Debrecen, Szani Károly, Debrecen, Tuzson János Botanikus Kert, Nyíregyháza, Nagyházi Tünde, Nyíregyháza, Bencze Sándor, Nyíregyháza, Varga Gábor, Szakoly, Dr. Csajbók József, Debrecen, Nagy Tibor, Debrecen, Kolovics József, Szigetvár, Lénárt József, Balmazújváros, Agócs György, Demjén, Kósik Péter, Bükkzsérc, Szabados Attila, Fót, Tóth Norbert, Debrecen, Katona József, Debrecen, Ficzere Miklós, Debrecen, Dr. Buglyó Péter, Debrecen, Szászi Róbert, Haláp, Nagy József, Mikepércs, Nagy Ferenc, Debrecen, Rácz László, Debrecen, Fazekas Attila, Nyírbátor, Kassai Kaktuszgyűjtők Klubja, Kassa, (Szlovákia), Aztekium Egyesület, Szatmárnémeti (Románia). Előre is elnézést attól, aki valami okból a felsorolásból kimaradt. Hálával tartozunk támogatóinknak: a BES Márvány Gránit Kft-nek, a Plastic-Form Szerszámgyártó Kft-nek, a Litográfia Nyomdának és a Duograf Bt-nek.
Megtiszteltetés volt számunkra angol, német, francia, svájci, orosz, olasz és más országbeliek látogatása, akik közül többen is őszinte elismerésüket fejezték ki kiállításunk magas színvonaláért, megemlítvén, hogy rendezvényünk bárhol a legjobbak közé tartozna.

Egy e-posta levél Franciaországból:

"A l'occasion du Carneval des Fleurs à Debrecen, nous avons profité de visiter l'exposition
de Cactus, que nous avons trouvés trés intéressante. Nous avons constaté avec admiration que cette exposition a attiré beacoups de visiteurs. Il est surprenant que nombreux collectionneurs soient domiciliés à Debrecen, ou aux alentours de cette magnifique ville. Nous avons remarqué qu'il y avait des vendeurs parmi les collectionneurs et des acheteurs parmi les visiteurs. Le magnifique Panorama-Mexicain a retenu notre attention. Il est appréciable que cette exposition soit gratuite. Nous avons découvert l'existance d'expèce de cactus qui support si bien l'hiver. Nous souhaitons bonne continuation à tous les collectionneurs de catus hongrois, et nous souhaitons également que les visiteurs soient de plus en plus nombreux pour admirer les merveilles de la nature que les cactus."
Marianna et Bernard Malard de Paris

"A Virágkarnevál meglátogatása alkalmából megnéztük a Kaktuszkiállítást is, amit igen színvonalasnak találtunk. Feltűnt a nagy érdeklődés, ami egy ilyen speciális témát illet, érdekes számunkra, hogy mennyi kaktuszgyűjtő van Debrecenben és környékén, ezek szerint Magyarországon is. Mindezt bizonyítja, hogy igen koros példányokat is láttunk. Nagyon tetszett az egy helyen kialakított Mexikói-panoráma táj. Az árusok - vevők nagy száma is feltűnő volt, valamint, hogy díjtalanul lehetett látogatni a kiállítást. Nem is tudtuk, hogy létezik télálló kaktusz is. További sikereket kívánunk a debreceni és a magyarországi kaktusz-kedvelőknek!”
Marianna és Bernard Malard, Párizsból

És idézzünk néhány véleményt vendégkönyvünkből:

„Ennyi szépség és csoda. Kívánok sok és még több kaktuszt.”
Felute Irén, Nagyvárad

„Gyönyörű központban, gyönyörű kaktuszok, egy gyönyörű városban”
Dénes család Salgótarjánból

„Itt jártunk Felvidékről Gúta városából. A kiállítás nagyon szép, gyönyörű kaktuszokat láttunk. Köszönjük a csodálatos élményt.”
Két olvashatatlan aláírás

„Hihetetlenül szép kollekciókat mutattak be a kiállítók. Minden bizonnyal nemzetközi szinten is megállná a helyét a növényanyag minősége és megjelenése. Köszönöm az élményt.”
Olvashatatlan aláírás

„Évről-évre eljövünk a kiállításra! Megunhatatlan, gyönyörű kaktuszok. Köszönjük, hogy részünk lehet benne”
Csukás Kiss Mihály és családja

„Nagyon tetszik minden! Gratulálok!”
Pontos Erzsébet, Biharpüspöki

Végezetül köszönetünk és hálánk a Nyíregyházi Kaktuszgyűjtők Közhasznú Egyesülete elnökének, Soltészné Torkos Tündének, valamint Bencze Sándornak, akik nagy segítséget nyújtottak a kiállítók szervezésében és a kiállítási anyag eljuttatásában.


Új honlapunk címére kattintva még több kiállítási képet láthatnak, és megtekinthetik minden egyes kiállító bemutatóját:

Az alábbi linkeken lévő cikkek a sikeresen lezajlott kiállításunkról adnak ízelítőt.

A képeket Nevezi János (Nagybánya) és Katona József készítette.

Ficzere Miklós alelnök
Magyar Kaktusz és Pozsgás Társaság

Címkék
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.