Hírolvasó

Kiskertünkben Himalája

Gazlap - 8 óra 33 perc
Természetvédelem15-17 cm hosszú, 85-100 g súlyú állatkáról van szó, amely tökéletesen alkalmazkodott a föld alatti alagútépítõ életmódhoz. Orra hegyes, közel 3 cm hosszú, szemei, fülnyílásai aprók, mellsõ lábai nagyok. Az ujjak között található hártya és éles karmok segítik az ásást. [1] A vakond megjelenése kertünkben, „kidomborítja” a pázsit szépségeit. Miért teszi ezt velünk? Miért pont nálunk és a szomszédban miért nem? Hogyan szabadulhatnánk meg kéretlen építõmesterünktõl? Egyáltalán, kicsoda, micsoda is õkelme, a vakond?!
Kategóriák: Kert

Hómaró gépek II.

Gazlap - 8 óra 33 perc
Bizonyára Önben is megfogalmazódott már a gondolat, hogy vegyen egy hómarógépet , de eddig lebeszélte magát róla azzal, hogy majd jövõre. És ez így megy már évek óta! Tudom, hogy elõbb-utóbb rászánja magát. Akkor nem jobb már elõbb használni a gépet, megkönnyíteni a saját életét, felszabadítani egy csomó idõt, hogy többet lehessen családjával, barátaival és többet foglalkozhasson a hobbijával?
Kategóriák: Kert

Bárcsak minden iskolához tartozna egy ilyen tankert

Édenkert Hírek - 8 óra 54 perc
A diákok mezőgazdasági és kertészeti ismereteinek bővítését, a biológiai sokszínűség megfigyelését lehetővé tevő modern tankertet adott át ma az agrárminiszter és a projektet támogató Syngenta Magyarország a Budapesten.
Kategóriák: Kert

Forgalomba állt a hidrogénhajtású vonat Németországnan

Greenfo - Hírek RSS Feed - 13 óra 38 perc
Alsó-Szászország tartomány közlekedési hatósága (LNVG) 2017 novemberében14 Coradia iLint hidrogén-üzemanyagcellás motorvonatot rendelt az Alstomtól. Az első ilyen vonatot tegnap helyezték üzembe.

Lassan, de villanyozódik az európai autóállomány

Greenfo - Hírek RSS Feed - 15 óra 13 perc
A forgalomban lévő elektromos autók száma már Európában is elérte az egymilliós álomhatárt: a Business Green adatai szerint ugyanis 2018 első felében az villanyjárgányok eladása 42 százalékkal növekedett az előző éves adatokhoz képest.

Aggódnak a tudósok a teknősfajok megmaradása miatt

Greenfo - Hírek RSS Feed - 16 óra 22 perc
1 műanyagdarab a tengeri teknős halálát okozhatja, és milliárdnyi úszkál belőlük a világ tengereiben. Kutatók szerint 22 % a veszélye annak, hogy egyetlen falat műanyag megölje az állatot, 14 darabnál viszont 50% a halálozási arány. A vizsgálatok szerint 200 darab már elkerülhetetlen halált jelent.

Ön tudja, mi az a járdafa?

Greenfo - Hírek RSS Feed - 17 óra 23 másodperc
Hogy kerül a fa a járda közepére? Kikerülni nem lehetett, kivágni nem lehetett, körbeépítették. Egy zuglói történet 2 szemszögből.

Betakarító munkagépek szerte a világból

Kapanyél - 18 óra 34 perc

web1_tsr2-pickingmachines-edh-170619.jpg

A krumpliszedés nem derékbarát elfoglaltság, sőt, semmilyen szedés sem az. Nem csoda, hogy kertészek, mérnökök és feltalálók próbálták megkönnyíteni, hatékonnyá tenni a betakarítás nehéz munkáját. Frappáns megoldások születtek. Hogy a diót gép rázza le a kiterített ponyvára, nem újdonság, viszont a fatörzshöz szorosan illeszkedő gépi hajtású ponyva már figyelemre méltóbb. Az érzékeny földieper kombájnos, illetve hasonfekvéses kézi szedése, de a málnakombájn mellett egzotikus termések gépi betakarítása is helyet kapott videóválogatásunkban.

[...] Bővebben!

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Kategóriák: Kert

Vad Európa - élet farkasokkal, medvékkel és más vadállatokkal

Greenfo - Hírek RSS Feed - 2018. 09. 17. h - 20:47
Kutatók, erdészek, vadászok és természetvédelmi szakemberek gyűlnek össze szeptember 16-19. között egy nagyszabású konferencián Németországban, hogy megvitassák az ember és a vadvilág közötti konfliktusokat, és közelebb kerüljenek a megoldáshoz.

A tömeges fajkihalás ellen több védett területet!

Greenfo - Hírek RSS Feed - 2018. 09. 17. h - 19:37
A Földön jelenleg védettséget élvező területek nagysága messze nem elegendő ahhoz, hogy elkerüljük a növény- és állatvilág szennyezés, urbanizáció és klímaváltozás miatt fenyegető tömeges kipusztulását.

Már a placentában is megjelenik a korom

Greenfo - Hírek RSS Feed - 2018. 09. 17. h - 18:33
Brit anyák méhlepényében találtak rá a kutatók az apró szemcsékre, elsőként szolgáltatva közvetlen bizonyítékot arról, hogy a légszennyező részecskék képesek a várandós nők szervezetén áthaladva a méhlepényt is elérni.

Alacsonyabb árak, csökkenő vetésterület jellemzi a napraforgót

Édenkert Hírek - 2018. 09. 17. h - 14:22
Csökkent idén a napraforgó ára és hazai vetésterülete, még mindig kiemelkedő hozam mellett. A minőség változó, és egyértelműen a magas olajsavtartalmú fajták jelentik az igazán jó befektetést.
Kategóriák: Kert

Őszi finomságok az erdőből - csipkebogyó tea, lekvár és bonbon!

Édenkert Hírek - 2018. 09. 17. h - 11:32
Csipke, csitkenye, hecsedli, hecsepecs, Rosa canina - bárhogy hívjuk, itt az idő, hogy a kirándulni, erdőt járni szeretők begyűjtsenek télire legalább egy pár zacskó teára elegendő mennyiséget. Ha kertünkben is hozzájutunk a csipkebogyóhoz és nagyobb mennyiség is akad belőle, akkor a legjobb, ha lekvárt, vagy bonbont is készítünk! Lássuk, hogyan!
Kategóriák: Kert

Régi népélet naptára

Kapanyél - 2018. 09. 17. h - 08:44

f034.jpg

Szeptember - Szent Mihály hava

38. hét:

- szeptember 17. (Zsófia): Ha ez a nap itt találja még a fecskéket, idén már nem érkezik meg a hideg.

A mennydörgés, villámlás azt vetíti előre, hogy szép "vénasszonyok nyarára” számíthatunk, de kemény lesz a tél.

- szeptember 21. (Máté): Máté hete egyes vidékeken vetésre való, ahol a gazda tiszta ruhában szórta el a megszentelt magokat, miközben semmiképpen nem káromkodott. Máshol éppen ellenkezőleg, ezt a hetet vetésre alkalmatlan „pelyvahétnek” nevezték.

Ha ezen a napon tiszta az idő, jó lesz a bortermés.

- szeptember 22. (Móric): Móric-napi derültség szeles telet jelent. 

Forrásért katt a képre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Kategóriák: Kert

Miért veszedelmes gyomnövény a maszlag?

Bálint Gazda Honlapja - 2018. 09. 17. h - 08:38

A csattanó maszlag (Datura stramonium) terjedelmes bokrot nevelő egynyári növény, amelynek a levelei kellemetlen szagúak, tölcséres, fehér virágaikból pedig tüskés toktermés fejlődik, amelyben számtalan fekete mag érik.

Kategóriák: Kert

Erdők-mezők ajándéka: a gomba

Bálint Gazda Honlapja - 2018. 09. 17. h - 08:34

A kertészember jön-megy, igyekszik megismerni a hazai - és mostanában már a határainkon túli - vidékeket, azok népét, szokásaikat, termesztett és vadon élő növény- és állatvilágát.

Kategóriák: Kert

Totál káosz az állami kukaholdingnál

Greenfo - Hírek RSS Feed - 2018. 09. 17. h - 07:44
A csak kukaholdingként emlegetett NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-nél áll a bál. Azt se tudják megállapítani, pontosan hány milliárdos a hiány, így az állami cégnek nincs elfogadott mérlege a múlt évről.

38. hét: Hagyma - egészség Makóról

Bálint Gazda Honlapja - 2018. 09. 17. h - 06:42

A magyar ételek egyik legfontosabb ízesítő fűszere és a magyar kertek elmaradhatatlan növénye a vöröshagyma.

Kategóriák: Kert

Gazdasági célú arborétumok

Gazlap - 2018. 09. 17. h - 03:00
ArborétumokA gazdasági célokat szolgáló arborétumok nem épülnek évszázados vagy akár évezredes hagyományokra. Leginkább a parkok kiegészítõ részeként létesített magtermõ telepekbõl, nemesítési célokat szolgáló ültetvényekbõl, szaporítóanyag elõállítására szánt csemetekertekbõl, összehasonlító ültetvényekbõl vagy fajtagyüjteményekbõl sarjadzik. A gazdasági célú arborétumok leggyakrabban az erdõk és fásítások fatermése és fajtaválasztékuk növelésére irányuló törekvéseknek köszönhetõk.
Kategóriák: Kert

Ékelések, élezések

Gazlap - 2018. 09. 17. h - 03:00
NövényápolásÁsó, kapa és a metszõolló, a kertész mindennapi szerszámai. Jól dolgozni csak megfelelõen karbantartott szerszámmal lehet. Ezzel kapcsolatban olvashatunk néhány gondolatot a cikkben
Kategóriák: Kert

Oldalak

Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.
Feliratkozás Magyar Kaktusz és Pozsgás Társaság hírolvasó csatornájára