Hírolvasó

Megmutatjuk, hol csobbannak a világsztárok!

Édenkert Hírek - 6 óra 44 perc
Vannak dolgok, amik egy csapásra igazi zöld oázist képesek varázsolni az otthonunkból. Ilyen egy ízlésesen megtervezett virágágyás, néhány árnyékot nyújtó fa, egy látványos kertibútor, kényelmes nyugágy vagy egy talpmasszírozó kavicsösvény a fűben. És ilyen, amikor az éltető víz medence formájában megjelenik a kertedben.
Kategóriák: Kert

A tavasz feltűnő szépsége a japán díszcseresznye

Japán díszcseresznye

Kora tavasszal útmentén vagy közparkokban fedezhetjük fel a gyönyörű rózsaszín virágokkal borított japán díszcseresznyét ( prunus serrulata).Sokan megcsodálják tavasszal a városban utazás közben egy díszfát, amely már áprilisban virágba borul és a számtalan kis rózsaszín virágával lenyűgöző látványt nyújt az utak mentén.

Kategóriák: Kert

Meditáció egy metszőollóval – mindfulness a kertben

Első hallásra csupán egy divatos kifejezésnek hangzik, pedig az alapja több mint 2500 éves keleti hagyományokon nyugszik. A mindfulness, a tudatos jelenlét állapota, amikor kiürül az elménkből a bevásárlólista, a többszáz olvasatlan email, a családi problémák, és csak a jelenre koncentrálunk.

Kategóriák: Kert

130 ezer árvácskával várja Budapest a tavaszt

Édenkert Hírek - 9 óra 30 perc
FŐKERT Nonprofit Zrt. tavasszal összesen 130 ezer árvácskát ültet ki a Főváros kiemelten kezelt zöldterületeire és mintegy 16 különféle árnyalatot használva hoz színeket a főváros virágágyaiba.
Kategóriák: Kert

12 aranyszabály a gyümölcsfák metszéséhez

Bálint Gazda Honlapja - 11 óra 56 perc

Foglaljuk össze néhány szabályban a metszéssel kapcsolatos legfontosabb általános tudnivalókat.

Kategóriák: Kert

12. hét: A spenót a legkorábbi friss zöldség

Bálint Gazda Honlapja - 12 óra 19 perc

Törpe maradsz, ha nem eszed meg a spenótfőzeléket - ijesztgettek gyermekkoromban. Aztán később azt hallottam, hogy azért kell sok spenótot enni, mert abban vas van, ami elősegíti a vérképződést. Aztán azt, hogy a sok vas csak "városi legenda" volt.

Kategóriák: Kert

Régi népélet naptára

Kapanyél - 12 óra 59 perc

fsti-fecske-csonkapeter-6248c86f_1.jpgFotó: Csonka Péter

Március - Böjtmás hava

 12. hét:

- március 19. (József): Megérkeznek a fecskék. "Fecskét látok, szeplőt hányok!" Ezen a napon ültetik a fokhagymát, a krumplit, a kaprot.

- március 21. (Benedek): A göcsejiek szerint Benedek engedi ki zsákjából a szárnyas bogarakat. A néphit úgy tartja, a Benedek napján duggatott fokhagyma elűzi a boszorkányt.

- március 24. (Gábor): A tavasz negyedik napján a kertekben megélénkül az élet: a káposzta és a káposztafélék vetését e napon végezték. Szlavóniában úgy tartják, ha távolabb esik a gazda földje, vigyázni kell, hogy útközben ne találkozzon kakassal, mert a káposzta helyett repce nő majd.

- március 25. (Gyümölcsoltó Boldogasszony): Jézus fogantatásának ünnepe a fák oltásának, szemzésének napja. Ekkor lehet palántát ültetni, a fákat tisztogatni. Fecskehajtónak is mondják, mert a jó idő ekkorra hazahajtja a vándormadarakat.

Az e naphoz kapcsolódó időjárási megfigyelések: ha rossz idő van, rossz tavasz, ha derült az idő, bő termés várható.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

 

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Kategóriák: Kert

Királykolobusz-bébi született Bécsben

Greenfo - Hírek RSS Feed - 2018. 03. 18. v - 20:41
Új kis és nagy majmokkal gazdagodott a bécsi állatkert. Március elején nemcsak egy új majomcsalád, a fehérarcú sátánmajmok három hím egyede költözött be a Schönbrunni Állatkert majomházába, hanem megszületett Togo is, a királykolobuszok legkisebb csemetéje.

Átadták 2018 MÚOSZ életműdíjait és szakmai elismeréseit

Greenfo - Hírek RSS Feed - 2018. 03. 18. v - 16:17
5 hazai és egy határon túli újságíró vette át az Aranytollat a MÚOSZ és a Sajtószakszervezet sajtónapi ünnepségén, ahol egyéb díjakat is átadtak. A Soó Rezső díjat annak ítélik oda, aki a környezetvédelem vagy a vízügy területén kimagasló munkát végzett. Az idei díjazott: Székely Tamás. (képünkön elől középen barna dzsekiben a Zöld Szervezetek Országos Találkozóján. 2007 Szeged)

Zöld ügyben nem ártana a keleti nyitás

Greenfo - Hírek RSS Feed - 2018. 03. 18. v - 09:28
Csúcsminisztériummal küzd Kína a szennyezés és a klímaváltozás ellen. A most 10 éves környezetvédelmi minisztériumot felduzzasztják. Az Orbán-kormány 8 éve szüntette meg a "zöldminisztériumot", és építette le szisztematikusan a környezetvédelmet is.

Végveszélyben az ausztráliai púposdelfin

Greenfo - Hírek RSS Feed - 2018. 03. 18. v - 09:04
Az ausztráliai púposdelfin sürgősen védelemre szorul, hogy elkerülhesse a kihalást - derült egy ki egy frissen publikált tanulmányból.

A Kis-Balaton

Gazlap - 2018. 03. 18. v - 03:00
TermészetvédelemA Kis-Balaton csak 1834 óta létezik, akkoriban építettek hidat rá fenékpusztánál, valamikor a Balaton öble volt, amelyet egy 3 km széles csatorna kapcsolt a tóhoz. Hajdan ez volt az ország legnagyobb madárparadicsoma, amíg a területet le nem csapolták. Mára már kiderült: az emberi beavatkozásoknak semmi haszna nem volt.
Kategóriák: Kert

A Toyota és a Lexus bezöldíti a magyar piacot

Greenfo - Hírek RSS Feed - 2018. 03. 18. v - 00:07
A Toyota és Lexus 2018-ban együttesen 5150 hibrid elektromos autó értékesítésével számol Magyarországon, ezzel egyetlen év alatt 50 százalékkal növelné az idehaza újonnan eladott hibridek számát, és körülbelül 20 százalékkal bővítené a belföldi hibriautó-állományt - közölte a Toyota Central Europe Kft.

Ésszel és mértékkel – medvehagyma kisokos

Greenfo - Hírek RSS Feed - 2018. 03. 17. szo - 19:03
Szokatlanul korán kezdődik az idei medvehagymaszezon. A nyersen fogyasztva és ételek összetevőjeként is rendkívül népszerű gyógynövény Magyarországon sok helyen megtalálható. Gyűjtésének azonban van néhány szabálya, amelyet az egészségünk és a pénztárcánk védelme érdekében fontos betartani!

Hűtlen kezelés vagy hazaárulás Paks 2?

Greenfo - Hírek RSS Feed - 2018. 03. 17. szo - 15:42
Ámon Ada, a Karácsony Gergely által meghirdetett árnyékkabinet zöldminiszter-jelöltje szerint felmérhetetlen károkat okozott az a nyolc év, amikor a környezet- és természetvédelemnek nem volt képviselője a kormányban.

A természetet be kell hozni a városba

Greenfo - Hírek RSS Feed - 2018. 03. 17. szo - 15:04
"A fák kivágása nagy bűn." A nemzet kertésze, Bálint gazda hosszabb interjút adott a szombaton második éve aktív Ligetvédőknek, amelyben elmondja gondolatait a Liget Projektről, a budapesti Városligetről, és arról, kellenek-e múzeumok a városi parkokba.

A zöld átverés

Greenfo - Hírek RSS Feed - 2018. 03. 17. szo - 11:49
Sehol nem csalnak, trükköznek és kozmetikáznak annyit, mint a német zöldenergiaiparban. A cechet végeredményben a fogyasztók állják. Mindennapi történetek ökohazugságokról és a szomorú valóságról.

2018 Széchenyi-díjazottai

Greenfo - Hírek RSS Feed - 2018. 03. 16. p - 23:40
Áder János köztársasági elnök nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából Széchenyi-díjat adományozott többek között Dr. Varga Zoltán Sándornak, a Debreceni Egyetem TTK Biológiai és Ökológiai Intézete Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszékének professor emeritusának természetvédelemhez is kapcsolódó munkásságáért.

A jó minőségű irodai levegő 10 %-kal is növelheti a termelékenységet

Greenfo - Hírek RSS Feed - 2018. 03. 16. p - 21:00
Mi a közös az OSB-lapban, a galambürülékben és a szellőzővezetékben? Az Országos Közegészségügyi Intézet esettanulmányai alapján az, hogy mindegyik komoly egészségügyi kockázatot jelenthet a munkavállalókra nézve.

Nagy kaszálás a fideszes mutyi napelem tenderen

Greenfo - Hírek RSS Feed - 2018. 03. 16. p - 09:27
Hatalmasat kaszálnak az ingyenhitellel az egy nap alatt lefuttatott uniós pályázat nyertesei. Ugyanabban a nyíregyházi bankfiókban adták be a pályázatok zömét az uniós támogatásból megvalósuló KKV energiahitel tenderre – értesült a G7.hu.

Oldalak

Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.
Feliratkozás Magyar Kaktusz és Pozsgás Társaság hírolvasó csatornájára