Hírolvasó

Színpompás klívia lehet a kert középpontja

Bálint Gazda Honlapja - 5 óra 24 perc

40-50 évvel ezelőtt a koratavasz leggyakoribb cserepes virága volt a kertekben a klívia (Clivia miniata L.), manapság azonban ritkaságnak számít. Pedig egészen egyszerűen lehet szaporítani!

Kategóriák: Kert

Politikáról a Római-part ürügyén

Greenfo - Hírek RSS Feed - 8 óra 41 perc
"Amikor tehát valamiért felemelem a szavam, azt nehéz szívvel és izzadó tenyérrel, esetenként belső remegéssel teszem. No meg azzal a belső kényszerrel, hogy nem hallgathatok." - Körmendy Imre, a Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT) elnöke írása.

Kreatív újrahasznosítás - kertek dobozban, palackban

Kapanyél - 9 óra 57 perc

Egyre többen mennek szembe a tömegízléssel, nem utolsósorban pedig a pénztárcájukat is kímélik azzal, hogy újabb és újabb eldobható termékek vásárlása helyett inkább használt csomagolóeszközökből, illetve lomnak vélt tárgyakból teremtenek értéket.

image10.jpg
Recycling és dizájn, ez a függőleges kertépítés két fontos kulcsszava. Vagyis, ha csak egy mód van rá, akkor igyekezzünk újrahasznosított anyagokból dolgozva minél dekoratívabb végeredményt összehozni. Mindegy, hogy raklapban vagy konzervdobozokban gondolkozunk, a lényeg, hogy mindig próbáljunk új értelmet találni a hulladékká vált tárgyainknak. A siker érdekében érdemes előzetesen megismerkedni az ültetni szándékozott növények igényeivel.

[...] Bővebben!

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Kategóriák: Kert

A botanikus kertek létrejötte, a Füvészkert

Gazlap - 12 óra 57 perc
ArborétumokA füvészkertek bölcsõit a középkori kolostorkerteknél találjuk meg, elõképeit az ún. Herbáriumban kell keresnünk. Az elsõ, kifejezetten oktatási célú botanikus kertet 1545-1552 között hozták létre a Páduai Egyetem területén, mégpedig reneszánsz kertépítészeti elvek szerint. A geometrikus elrendezésû kert kora kerttechnikai elemeit (díszmedence, pihenõhelyek) is tartalmazta, és elengedhetetlen gyakorlati oktatótere volt az orvosképzésnek.
A példát Európa más egyetemei is követték, és létrehozták füvészkertjeiket. Talán a legnagyobb és az egyik leghíresebb kertet III. György angol király alapított 1760-ban Kewgardenben, de ennek elrendezése már az akkortájt induló stílus jegyeit viselte.
A budapesti Füvészkert hazánk legrégebbi füvészkertje, fennmaradásáért kétszáz év óta folyik a megszállottak és a hivatalnokok küzdelme.
Kategóriák: Kert

Pázsit a kertben

Gazlap - 12 óra 57 perc
KertészetAz emberek többsége általában szemet gyönyörködtetõnek tartja egy rendezett kert látványát, amelynek egy részét vagy akár az egészet puha, egybefüggõ, mezítlábas sétára csábító, zöld pázsittakaró borítja.
Szép pázsitot azonban, csak rendszeres gondozással, tápanyagpótlással, a szárazabb idõszakokban rendszeres öntözéssel tarthatunk fenn.
Kategóriák: Kert

Újra szabadon Hans és Kurszán, a két felgyógyult parlagi sas

Greenfo - Hírek RSS Feed - 2018. 01. 16. k - 21:55
2017 nyarán és őszén Ausztriából és a Hevesi-síkról három sérült parlagi sas került a jászberényi Sasközpontba, közülük kettőt a sikeres gyógykezelésüket követően az elmúlt hétvégén engedtek vissza a természetbe. A madarak sorsát a hátukra szerelt jeladók segítségével követik nyomon a szakemberek.

Magyarország tavalyi időjárása is a melegedő tendenciába illeszkedik

Greenfo - Hírek RSS Feed - 2018. 01. 16. k - 21:05
A jelenlegi adatok szerint a hazai rangsorban a tavalyi lehet a 13. legmelegebb év 1901 óta. A csapadék szempontjából átlagos volt a 2017-es év - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb elemzéséből.

Európa erdeinek fele eltűnt

Greenfo - Hírek RSS Feed - 2018. 01. 16. k - 19:49
Európa erdeinek több mint a fele eltűnt az elmúlt 6000 évben a mezőgazdasági területek iránti megnövekedett igény és a fa tüzelőanyagként való hasznosítása miatt – állapították meg a Plymouth Egyetem kutatói.

Csak újrahasznosítható műanyag-csomagolás maradhatna 2030-ra Európában

Greenfo - Hírek RSS Feed - 2018. 01. 16. k - 18:42
Minden műanyag-csomagolásnak újrahasznosíthatónak kell lennie 2030-ra az Európai Unióban, emellett csökkenteni kell az egyszer használatos műanyagok felhasználását az Európai Bizottság (EB) ma bemutatott stratégiája értelmében.

Teljes uniós tiltás az elektromos halászatnak

Greenfo - Hírek RSS Feed - 2018. 01. 16. k - 16:28
Az elektromos halászat betiltására szólított fel most elfogadott állásfoglalásában az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülése. Az EP ezzel elsősorban a tengeri környezetet védené.

Ismerjük meg a fehér fagyöngyöt, sokunknak segíthet

Gazlap - 2018. 01. 16. k - 15:00
A fagyöngy egészen kiváló gyógyszer érelmeszesedés ellen, ajánlott agyvérzés esetén, s az egyik legkiválóbb szívgyógyszer és keringésjavító. Teája áztatással készül, langyos vízben.
Kategóriák: Kert

Megfejtették, hogyan hódították meg a Földet a virágos növények

Édenkert Hírek - 2018. 01. 16. k - 13:33
Amerikai tudósok megfejtették, hogy hódították meg a Földet a virágos növények, melyek a ma élő növények  90 százalékát teszik ki - számolt be a BBC hírportálja.
Kategóriák: Kert

Mi fán terem a kakaó, a csokoládé alapanyaga?

Bálint Gazda Honlapja - 2018. 01. 16. k - 13:16

A rózsaszín fájú, barna virágú, furcsa gyümölcsű fácskából első pillantásra nehéz lenne kitalálni, hogy kakaót terem.

Kategóriák: Kert

Milliárdos triatlonközpontot épít a Lupa-tónál Orbán fogorvosa

Greenfo - Hírek RSS Feed - 2018. 01. 16. k - 10:47
Milliárdos betonberuházás a "világhírű" :) magyar triatlonsportnak. A triatlon szövetség elnöke éppen az Orbán fogorvosaként ismert Bátorfi Béla. A Lupa-tó harmada egy évvel ezelőtt került Gerendai Károly tulajdonába, aki luxusstrandot indított.

Fokváros lehet az első kiszáradt nagyváros

Greenfo - Hírek RSS Feed - 2018. 01. 16. k - 09:37
Dél-Afrika délnyugati területein tombol a nyár és a vízhiány, ami különösen érzékenyen érinti Fokvárost.

Fûszerkert

Gazlap - 2018. 01. 16. k - 03:00
Gyógynövény, fûszerBátran állíthatjuk, hogy ételeink fûszerezése nem csak szükséges, hanem egészséges is. A friss fûszernövények amellett, hogy ízjavító tulajdonsággal rendelkeznek, számos vitamint is tartalmaznak, ami szintén nem lebecsülendõ. Érdemes megemlítenünk, a szervezetre gyakorolt gyógyhatásukat. Termesztésük sem igényel különösebb szaktudást, ezért mi magunk is bátran megpróbálkozhatunk velük. Írásunkban nagyon sok hasznos információval szolgálunk a fûszernövényekrõl.
Kategóriák: Kert

Már az édesvizek is savasodnak

Greenfo - Hírek RSS Feed - 2018. 01. 15. h - 23:55
Német kutatók szerint az édesvízi ökoszisztémák egy része is savasodik a szén-dioxid-kibocsátás miatt. A jelenség a halállományt és a vízminőséget is fenyegetheti.

Fizess sokat, és szennyezd magad műanyaggal

Greenfo - Hírek RSS Feed - 2018. 01. 15. h - 23:40
Több műanyag van a méregdrága sóvirágban, mint a hagyományos tengeri sóban. A Michelin-csillagos éttermekben is ilyen só van az asztalon.

Borúlátó a kiszivárgott ENSZ klímajelentés

Greenfo - Hírek RSS Feed - 2018. 01. 15. h - 22:33
Csak matematikai esély van arra, hogy a világ elérje a párizsi klímaegyezmény legfontosabb célját, a globális felmelegedés mértékének 1,5 fok alatt tartását – derül ki az ENSZ Világklímatanácsának egy ma kiszivárgott belső jelentéséből. Ha így folytatjuk, nem hogy 2100-ra, de már 2040-re elérjük az 1,5 fokos növekedést, ami a sarki jég rendszeres olvadását és százmilliók elszegényedését/elvándorlását fogja okozni.

Kisokos a Múzeumkert körüli vitákhoz

Greenfo - Hírek RSS Feed - 2018. 01. 15. h - 20:21
Nemrég írtunk róla, hogy látványosan elkezdődött a Múzeumkert nagy rekonstrukciója: a beteg, balesetveszélyes fákat kivágták - melyek jogosságát az egy éve megtörtént szakszerű vizsgálatok igazolták. A csak ezt látó kommentelők megkongatták a vészharangot. Nem csak nekik érdemes elolvasni Bardóczi Sándor tájépítész gondolatait.

Oldalak

Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.
Feliratkozás Magyar Kaktusz és Pozsgás Társaság hírolvasó csatornájára