Hírolvasó

116 millió eurós programkeret életminőség javításra – Magyarország is a kedvezményezettek között

Greenfo - Hírek RSS Feed - 7 óra 31 perc
Az Európai Bizottság az EU a LIFE környezetvédelmi és éghajlat-politikai program keretében 116,1 millió eurót (közel 37 milliárd forint) ruház be a legújabb integrált projektekbe. A cél az alacsony szén-dioxid-kibocsátású, körforgásos gazdaságra való átállás elősegítése. A 10 tagállam 12 nagyszabású projektje közül Magyarország 2 projektje fog részesülni.

Spanyolország is leállítja atomerőműveit

Greenfo - Hírek RSS Feed - 7 óra 50 perc
A spanyol energiaügyi miniszter, Teresa Ribera bejelentette, hogy Spanyolország 2025 és 2035 között mind a hét atomerőművet leállítja. Az ország a megújuló energiaforrásokból származó energiarendszer kiépítését tűzte ki céljául, 2040-től pedig a benzines, a dízel- és a hibrid autók értékesítését is betiltaná.

Fogyókúra? Léböjt? Bevált zöldség-gyümölcs leveket mutatunk

Édenkert Hírek - 8 óra 55 perc
A frissen préselt levek nem tartalmaznak fehérjét és zsírt, ballasztanyagokból is csak keveset. Megnyugtatják az emésztést, tehermentesítik az emésztőrendszert és a kapillárisokat, erősítik a szívet, felgyorsítják az anyagcseretermékek kiválasztását, csökkentik a testsúlyt.
Kategóriák: Kert

Pihenõparkok, emlékligetek

Gazlap - 17 óra 18 perc
ParkokHazánk nagyobb városaiban a közcélú pihenõparkok a XIX. századtól alakultak ki. Egyrészt úgy, hogy a felvilágosult fõurak kastélyaik kertjét megnyitották (Margitsziget, Károly-kert), másrészt kulturális intézmények kertjébõl (múzeum, egyetem), végül már tudatos várospolitikai, társadalmi szemléletbõl.
Kategóriák: Kert

Lábadozik a parlagi sas

Greenfo - Hírek RSS Feed - 18 óra 55 perc
Jó hír, hogy a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Vértes-Mezőföldi Tájegységben, sérülten megtalált parlagi sas túl van a műtéten Berkenyi Tamás állatorvos szakszerű ellátásának köszönhetően.

Trumpféreg, Hitlerbogár, Obamaféreg, és társai

Greenfo - Hírek RSS Feed - 19 óra 29 perc
A zootaxonómusok, akik az újonnan felfedezett állatfajokat azonosítják be, sorolják rendszerbe és nevezik el, maguk is „kihalófélben” vannak, itthon alig vannak félszázan. Bizonyos nézőpontból „szerencsések”, legalábbis nálunk – állítja Csuzdi Csaba az Eszterházy Károly Egyetem Állattani Tanszékének tanára – ugyanis nincs kutatóintézetük az MTA berkein belül.

Nesze neked agrodiverzitás

Greenfo - Hírek RSS Feed - 2019. 02. 18. h - 23:18
Világszerte csökken a nagyüzemek által termesztett növények száma, ezért mind egyhangúbbá válik a mezőgazdasági termesztés. Mára ott tartunk, hogy az agrárterületek felén négy növény osztozik.

Kirúgták a hazug államtitkárt

Greenfo - Hírek RSS Feed - 2019. 02. 18. h - 16:42
Áder János köztársasági elnök felmentette megbízatása alól Bitay Mártont, az Agrárminisztérium (AM) földügyekért felelős államtitkárát 2019. február 18-i hatállyal - közölte ma a szaktárca.

Az őszibarackfák metszése

Édenkert Hírek - 2019. 02. 18. h - 16:00
Az őszibarackkal túlnyomórészt enyhe klímájú vidékeken, védett fekvésben, mondhatni borvidéki adottságok között foglalkoznak. Az őszibarackfák metszésének ideje rendszerint márciusra vagy áprilisra tehető.
Kategóriák: Kert

Kicsit reped, kicsit ereszt, de a miénk – a püspökszilágyi atomtemető rémségei

Greenfo - Hírek RSS Feed - 2019. 02. 18. h - 14:12
Sugárfertőzés a telepen, fejetlenség a rendszerváltás előtt lerakott hulladékok dokumentálásában, csomagolásában és tárolásában, magas háttérsugárzás, káros anyag szivárgása a talajvízbe – a püspökszilágyi atomtemető körül több gyanús történet kering.

Egy szénerőmű halála

Greenfo - Hírek RSS Feed - 2019. 02. 18. h - 13:17
Az év legnagyobb német durranása: gyönyörű fotókon és videón omlik össze a dortmundi szénerőmű.

Fűnyírótraktor: így lesz a fűnyírás igazi móka!

Édenkert Hírek - 2019. 02. 18. h - 09:55
Ha létezik olyan kerti munka, amit egy forró nyári napon a háta közepére sem kíván az ember, akkor az a fűnyírás. Nem kell azonban ennek feltétlenül így lennie, lehet ugyanis igazán jó móka is a fűnyírás úgy, hogy közben még a hátad sem fájdul meg. A megoldás a fűnyíró traktor!
Kategóriák: Kert

Régi népélet naptára

Kapanyél - 2019. 02. 18. h - 06:36

26300780_2007990_a7fbeee290a1397ab4709ca649a9e902_wm.jpg

Február - Böjtelő hava

8. hét:

- február 19. (Zsuzsanna): „Zsuzsánna pisálja el a havat, friss füvet hoz, s megszólaltatja a pacsirtát”- tartja a néphit. Ha ezen a napon megszólal a pacsirta, akkor már közel a tavasz. Ha csorog az eresz, az jó termést ígér. Jó idő esetén elkezdték a szántás, vetés előkészületeit, széthordták a trágyát.11

 

- február 22. (Péter): "Péter üti az üszögöt, jön a melegebb idő." A feltételezések szerint Üszögös Szent Péter egy elhallásnak köszönheti a nevét; a "cathedra Sancti Petri" középkori magyar fordítása "Szent Pétör ü székössége" volt, ebből lett Péter "üszögössé". Ez a nap szerencsétlennek számít, így semmilyen munkához nem fognak. Az asszonyok nem nyúlnak lisztbe, nehogy üszögös (gombás) legyen a búza. Amilyen az idő ezen a napon, olyan lesz Józsefkor is.

 

- február 24. (Mátyás): "Ha Mátyás jeget talál, akkor töri, ha nem talál, akkor csinál." A másik ismert mondás szerint: "Mátyás, Gergely két rossz ember", mert e két napon nagy hidegek szoktak lenni.

 

A halászok szerint a Mátyás-napkor fogott hal, "Mátyás csukája", egész évben szerencsét hoz a halászoknak. A hideg idő jó termést, a szeles kevés tojást jelzett. Ha e napon esett, attól tartottak, hogy a jég elveri a termést, és a szőlő savanyú lesz. Ha még havas volt az idő, árpát, búzát, zabot vetettek, a konyhakertbe pedig borsót, sárgarépát, mert úgy tartották, ilyenkor nem eszi meg a féreg a magvakat. 

Forrásért katt a képre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Kategóriák: Kert

Erdõteleki Arborétum

Gazlap - 2019. 02. 18. h - 03:00
Erdõtelek az Alföld peremén található, Heves megye hevesi járásában, önálló önkormányzatú község. Az l500-as években a török pusztítás folytán néptelen. Erdõtelek pusztának birtokosa 1600-ban Ménkereki Lápi Gáspár. l691-ben eladják a birtokot Butler Jánosnak, az egri vár kapitányának, aki 1701-ben örökbe fogadja unokaöccsét.
Kategóriák: Kert

Mi lenne velünk házi méhek nélkül?

Greenfo - Hírek RSS Feed - 2019. 02. 18. h - 01:06
A virágos növények túlnyomó része nem terem, ha elmarad a beporzás. A földeken főleg a házi méhekre bízzuk ezt a feladatot. De mi történne akkor, ha eltűnnének a házi méhek, vagyis mi szükséges ahhoz, hogy egy beporzó közösség csupán a vad rovarfajok segítségével is fennmaradjon?

Új díjjal is zöldít, és fest zöldre Matolcsy MNB-je

Greenfo - Hírek RSS Feed - 2019. 02. 17. v - 17:56
A Magyar Nemzeti Bank februárban meghirdetett Zöld Programja révén - a rendelkezésre álló jegybanki eszközökkel - Magyarország ökológiai fejlődéséhez, a környezeti eredetű kockázatok csökkentéséhez is hozzá kíván járulni. Megalapították a Zöld Pénzügyek Díjat.

Elszámolták a tudósok bolygónk édesvíz készletét: nyugtalanítóan kevesebb a víz

Greenfo - Hírek RSS Feed - 2019. 02. 17. v - 12:59
A világ gleccserei 18 százalékkal kisebbek, mint korábban becsülték – egy új tanulmány szerzői arra figyelmeztetnek, hogy ez érzékenyen érintheti a világ néhány nagy folyójának vízutánpótlását.

ENSZ klímacsúcs: az emberiség 10 éves kihívása a klímavédelem

Greenfo - Hírek RSS Feed - 2019. 02. 17. v - 11:41
A Világbank vezérigazgatója szerint „Mi vagyunk az első generáció, amelyik megtapasztalja a klímaváltozás következményeit, és az utolsó, amelyik változtathat annak menetén." A felelősség a miénk is – nem csak a politikusoké és a vállalatoké, hanem mindannyiunké!

Van más út! A civilek lesöprik a lopakodó olimpia antizöld tervét

Greenfo - Hírek RSS Feed - 2019. 02. 17. v - 10:10
Fakivágás és a kertvárosra zúdított autóforgalom helyett alternatív útvonalat javasolnak dél-pesti civilek. A fórumra a fideszes illetékesek el sem jöttek - ennyire érdekli őket a helyiek véleménye.

Hogyan kell metszeni a cseresznyefát?

Édenkert Hírek - 2019. 02. 17. v - 07:50
A cseresznyét igazából nem is kell metszeni. Ha mégis kiváncsi, miért írtuk ezt a cikket, olvasson!
Kategóriák: Kert

Oldalak

Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.
Feliratkozás Magyar Kaktusz és Pozsgás Társaság hírolvasó csatornájára