Hírolvasó

Ékelések, élezések

Gazlap - 1 óra 48 perc
NövényápolásÁsó, kapa és a metszõolló, a kertész mindennapi szerszámai. Jól dolgozni csak megfelelõen karbantartott szerszámmal lehet. Ezzel kapcsolatban olvashatunk néhány gondolatot a cikkben
Kategóriák: Kert

Régi népélet naptára

Kapanyél - 7 óra 25 perc

post_187924_20141116154821.jpg

November - Szent András hava:

47. hét:

- november 19. (Erzsébet): Árpádházi Szent Erzsébet (1207-1231) napjához időjárásjóslás fűződik: "Szent Erzsébet napja tél erejét szabja" – ha e napon esik az eső, akkor nem lesz kemény a tél.

A gazdák szerint, amilyen Erzsébet, olyan lesz a karácsony.  Ha Erzsébet-napon havazik, azt szokták mondani: "Erzsébet megrázta a pendelyét (vagy a dunyháját)".

Forrásért katt a képre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Kategóriák: Kert

Mit üzen idén Erzsébet és Katalin, a két novemberi időjós?

Édenkert Hírek - 7 óra 39 perc
A régi időkben az emberek nem nagyon tudtak másra hagyatkozni az időjárás előrejelzését illetően, mint a saját tapasztalataikra, megfigyeléseikre. Mit ígér idén a két asszonyság?
Kategóriák: Kert

Betiltás szélén az állami kukaholding

Greenfo - Hírek RSS Feed - 7 óra 43 perc
Még mindig zajlik a vita a hulladékpénzek visszatartásával vádolt kukaholding és könyvvizsgálója között, így ma már a cég betiltása a tét. Seszták Miklós és a "Kocsmacég" Kik nyúlták le a 7 milliárdot?

Paksi végjáték

Greenfo - Hírek RSS Feed - 8 óra 42 perc
Nem kockáztatunk nagyot, ha leírjuk: a Roszatom által tervezett két atomreaktor soha nem fog felépülni Pakson.

Immunerősítés természetesen

Édenkert Hírek - 8 óra 49 perc
Az ősz beköszöntével egyre többen betegszünk meg. A hűvös, esős időben főként náthával, megfázással küzdünk, de az influenzaszezonban az ezekre jellemző orrfolyásos, köhögéses tünetek magas lázzal és levertséggel is társulhatnak. Ha szeretnénk elkerülni a betegség miatt ágyban töltött napokat, kezdjük időben felkészíteni immunrendszerünket a vírusok és baktériumok támadása ellen.
Kategóriák: Kert

Hajtatott hagymások tartása, kezelése lakásban

Gazlap - 13 óra 49 perc
HagymásokAmikor megajándékozunk valakit cserepes tavaszi hagymásokkal, gyakran merül fel az a kérdés, hogy mi legyen vele ha elvirágzik? Ebben a cikkemben errõl a növénycsoportról szeretnék bõvebb felvilágosítást adni.
Kategóriák: Kert

Saját mérésekkel ellenőrzi a légszennyezettséget az LMP

Greenfo - Hírek RSS Feed - 2018. 11. 18. v - 19:30
A Lehet Más a Politika (LMP) a légszennyezettség csökkentése érdekében lépéseket vár a kormánytól, emellett közérdekű adatigényléssel és saját mérésekkel lép fel a probléma ellen.

Trump szerint az erdőtüzek oka a felgereblyézetlen erdő

Greenfo - Hírek RSS Feed - 2018. 11. 18. v - 18:42
Bezzeg a finneknél, ott nincsenek is erdőtüzek. Természetesen a klímaváltozás továbbra sem létezik - avagy az amerikai elnök a kaliforniai erdőtüzek kapcsán sem volt okosabb, mint egy óvodás.

Orbán választási ígéret/blöff cunamija Tarlósnak

Greenfo - Hírek RSS Feed - 2018. 11. 18. v - 07:46
A kormányfő és a főpolgármester aláírták a főváros és a kormány együttműködéséről szóló, 15 pontból álló megállapodást. Orbán szerint 2030-ra Budapest lehet az egyik legélhetőbb nagyváros Európában - igaz addigra kiirtják a zöldterületeket.

Ha nincs kereslet, az öldöklés is abbamarad

Greenfo - Hírek RSS Feed - 2018. 11. 18. v - 06:54
Minden 15. másodpercben elpusztul egy elefánt. Az elmúlt 10 évben megközelítőleg 1000 parkőr halt meg miközben az állatokat próbálta védeni, és ez a szám minden évben tovább emelkedik. “Ivory Game“(Az elefántcsont játszma) filmismertető.

Tavi halaink etetése

Gazlap - 2018. 11. 18. v - 03:00
Vízpart, kerti tóA modern kert látványához manapság hozzátartoznak a kerti tavak. Amelyek amellet, hogy esztétikai érzékünkre is hatnak a különféle állatok kedvenc látogatási helyét is képezik. Aki már épített nagyobb kerti tavat, és egy idõ után elkezdenek nõni a tóba betelepített halai, elgondolkodik azon, hogy mivel lehetne õket nagyjából szakszerûen, de viszonylag olcsón táplálni. Ehhez szeretnék néhány jó tanácsot adni, saját tapasztalataim alapján.
Kategóriák: Kert

Helytakarékos virágállvány

Gazlap - 2018. 11. 18. v - 03:00
Mostanában kell a kertbõl a fagyérzékeny cserepes virágokat a lakásba bevinni, és ez mindig kisebbfajta problémát okoz, mert mindig kevés a hely, hiszen a nyáron szerzett példányokat is el kell helyezni valahol. Ezért csináljunk helytakarékos virágállványt.
Kategóriák: Kert

Kilenc érv a városi zöldterületek mellett

Greenfo - Hírek RSS Feed - 2018. 11. 17. szo - 09:18
Az emberiség történelmében először a föld népességének több mint fele városokban él. 2050-re ez a szám várhatóan 66%-ra emelkedik. A városiasodás terjedésének erős lökést adnak Afrikában és Ázsiában a szegénység és az egyéb kapcsolódó társadalmi-gazdasági tényezők.

Nemet mondott az Orbán kormány a műanyagszennyezés megállítására

Greenfo - Hírek RSS Feed - 2018. 11. 17. szo - 09:03
A magyar kormány felelőtlen döntése következményeként tovább szennyezzük hazánk termőtalaját, vizeit, élővilágát az eldobható műanyag termékekkel és csomagolásokkal.

Egyenlőségjelet tett az atomenergia és a szénerőművek közé az Európai Parlament

Greenfo - Hírek RSS Feed - 2018. 11. 17. szo - 07:14
Az EP által a héten elfogadott szakpolitikai csomag szerint: "meg kell szüntetni minden olyan intézkedést vagy energiatámogatást, amely közvetve vagy közvetlenül előnyt biztosít a szennyező energiaforrások számára" és lépéseket kell tenni az energiaszegénység felszámolására, elsősorban az energiahatékonysági programok magasabb szintű támogatásával.

Hobbi vagy tarcsi a németeknél a villanyverda

Greenfo - Hírek RSS Feed - 2018. 11. 17. szo - 07:00
Íme a német környezettudatosság: vesznek egy elektromos autót is a benzines mellé. Egy jómódú országban ezt tűnik jelenleg a leginkább életszerű hozzáállásnak. Az elektromos autókat viszont igen intenzíven használják kis távokra.

Szelíden, mint a gesztenye

Gazlap - 2018. 11. 16. p - 15:03
A szelidgesztenyével kapcsolatban elõször gyermekkorom téli estéinek élményei jutnak eszembe. Ilyenkor nagymamám gyakran a régi vaskályha lapján sütögette a gesztenyéket, miközben azok átható illata belengte a lakást, és minden olyan békés, nyugodt, szelíd volt. Szerencsére még a tél egy kicsit odébb van, de már most, amikor a szelidgesztenyék lassan elkezdenek beérni, szeretném bemutatni ezt, a hazánkban is igen népszerû növényt.
Kategóriák: Kert

Vizet!

Gazlap - 2018. 11. 16. p - 15:03
KertészetAz aszályos napokon öntözni kell, a konyhakertben elsõsorban a vízigényesebb padlizsánt, paprikát, karfiolt, káposztaféléket. Ne csak felületesen locsoljunk, hanem öntözzük meg alaposan a növényeket, négyzetméterenként legalább 30-40 liter vízzel (alkalmanként 3-4 vödörrel négyzetméterenként).

Az öntözõvíz-szükséglet meghatározásához tudnunk kell, hogy 1 mm víz egy négyzetméterre számolva 1 litert jelent. Rendszeres öntözés esetén 1 cm-es talajréteg átnedvesedéséhez nagyjából 1 mm víz szükséges.

Kategóriák: Kert

Otthonunkban a természet - kiállítás

Gazlap - 2018. 11. 16. p - 15:03
Hírek2004.04.16.-18. között, immáron 11 alkalommal került megrendezésre a Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakképzõ Intézet (Budapest,XIV.ker. Mogyoródi út 56.-60.) szervezésében az "Otthonunkban a természet" címû kiállítás és vásár, amelynek mi is résztvevõi voltunk. A helyszín némi nosztalgiát ébresztett bennem, mert ennek az iskolának a falai között sajátítottam el én is, számos más diáktársammal egyetemben a dísznövénytermesztõ szakmát. Bár egy kicsit elfogultan, mégis tárgyilagosan és tényszerûen szeretnénk bemutatni a fenti rendezvényt. Az alábbiakban részletesen ismertetjük a helyszínt, a résztvevõket és összefoglaljuk a kiállításon látottakat.
Kategóriák: Kert

Oldalak

Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.
Feliratkozás Magyar Kaktusz és Pozsgás Társaság hírolvasó csatornájára