Hírolvasó

Kiskertünk kártevõi

Gazlap - 2019. 06. 16. v - 03:00
Kártevõk Levél Ifjú barátomnak, avagy kiskertünk kártevõi!

Üdvözöllek kedves Olvasó! Mint írásom címe is utal rá,a házikertem növényeinek kártevõit szeretném bemutatni, természetesen a teljesség igénye nélkül. Nem vagyok kertész, nem vagyok szakember, vegyésztechnikus vagyok, aki szereti a fákat, virágokat, a szép környezetet. Mondandóm nem ollózott anyag, nem tudományos igényességgel válogatott szakirodalom. Éppen ezért választottam közlendõm formájának a személyes levélként megjelenõ publikációt,mert ez több "írói szabadságot" ad nekem, s talán személyesebbé, emberközelibbé teszi közlendõmet. Tudom, sokan plagizálással fognak vádolni, hisz minden kertbarát ismeri a "Levél húgomnak"címû írást, melyet közvetlen hangneme aktualitása és mindenki számára érthetõ nyelvezete miatt sok amatõr kertész szívesen olvas. Ennek ellenére kérem olvassák el, reményeim szerint sokan fognak azonosulni az itt leírtakkal. Elsõ próbálkozásom ez a cikk. Köszönetet mondok Dudi papának, aki önzetlen segítséget nyújtott abban,hogy nevén tudjam nevezni az írásomban szereplõ "legfélelmetesebb" kártevõt, amit fényképfelvételen is be fogok mutatni. Levelem szeretettel ajánlom megtisztelõ figyelmükbe.

Kategóriák: Kert

Szobai ámpolna levéldísznövények

Gazlap - 2019. 06. 16. v - 03:00
Az ámpolnanövények lakószobák, konyhák, irodák ideális növényei. Fõ díszítõértéküket habitusuk (megjelenésük), valamint csüngõ jellegû hajtásaik adják. Virágaik jelentéktelenek. Az alábbiakban leírom eme növények jellemzõit és bemutatom a legelterjedtebb növényeket.
Kategóriák: Kert

Levélhullás, sárgulás - Szobanövények I.

Gazlap - 2019. 06. 15. szo - 03:00
Szobailevéldísznöv.kKedves OLVASÓM!

2 részes cikksorozatomban a szobanövények levélhullásának és sárgulásának okaival ismertetem meg Önöket.

Kategóriák: Kert

Borosüvegből csepegtető öntöző házilag

Édenkert Hírek - 2019. 06. 14. p - 14:00
Ha nincs aki a nyaralás alatt vigyázna a növényeinkre, akár borosüvegből is készíthetünk egyszerű csöpögtető öntözöberendezést. Mutatjuk lépésről-lépésre:
Kategóriák: Kert

Tovább szigorodik a parlagfű elleni szabályozás

Édenkert Hírek - 2019. 06. 14. p - 13:35
Fontos változás, hogy az idei évtől szigorodott a szabályozás, megszűnt a július 1-jei „türelmi idő” a parlagfű elleni védekezésben. A tulajdonosoknak folyamatosan gondoskodniuk kell arról, hogy ingatlanukon megakadályozzák a parlagfű virágbimbójának kialakulását, majd ezt az állapotot fenntartsák.
Kategóriák: Kert

5+1 gyönyörű balkonnövény a félárnyékos teraszokra

Kert-varázs online kertészeti magazin - 2019. 06. 14. p - 09:03

Félárnyékos terasz növényei

Van egy szép teraszod, de nem éri a túl sok napsütés, ezért a legtöbb virág nem marad meg nálad? Semmi gond vannak félárnyékot kedvelő gyönyörű balkonnövények is, most ezek közül mutatunk neked néhányat.

Kategóriák: Kert

Legek a növényvilágban II.

Gazlap - 2019. 06. 14. p - 03:00
EgzotikusnövényekAmint azt már cikksorozatunk elsõ részében is említettük, a célunk az, hogy megismertessük a természetet és a növényeket szeretõ emberekkel a nagyvilágban található számos, érdekes és különleges növényfajt. Az emberiséget hosszú évezredek óta lenyûgözi és csodálattal tölti el az õt körülvevõ élõ természet sokszínûsége, változatossága. Számos régi írás részletesen számol be arról, hogy egyes tudósok és kutatók önmagukat nem kímélve, milyen ember nem lakta vidékeket, vadregényes tájakat barangoltak be azért, hogy egy-egy új növényfajt felfedezhessenek. A mai cikkünkben ismét bemutatunk néhány különleges leget a növények világából.
Kategóriák: Kert

Tavaszi munkák a bonszájjal.

Gazlap - 2019. 06. 13. cs - 15:00
BonsaiItt a tavasz. A rügyek duzzadnak, ugrásra készen várják a jó idõt, hogy kipattanjanak. Ez a bonszáj nevelés legfontosabb ideje, ilyenkor van a legtöbb munka. Ha ezeket most nem végezzük el, késõbb nem pótolható. Rügyfakadás után átültetést csak úgy végezhetünk, hogy a földlabda ne essen szét.
Kategóriák: Kert

Tudtad? - Kerti gépek

Gazlap - 2019. 06. 13. cs - 15:00
Ebben az írásunkban összegyûjtöttünk pár, a kerti gépek szakértõje által a Fórumban közzétett felettébb hasznos tudnivalót. Ezzel szeretnénk segítséget nyújtani a különféle kerti gépekkel kapcsolatban azoknak az olvasóinknak, akik nem látogatják a Gazlap Fórumait.
Kategóriák: Kert

Itt a tavasz

Gazlap - 2019. 06. 13. cs - 15:00
ÉvszakokMárcius 21.-én a nap a Kos jegyébe lépett, ezzel megkezdõdött a csillagászati tavasz. Az emberek õsidõktõl fogva megemlékeznek az idáig tetszhalott természet újjáéledésérõl. A cikkben röviden elmerengünk a hagyományokon, majd az ébredezõ élõvilágról ejtünk néhány szót. Végül sorra vesszük a legismertebb koratavaszi vadvirágokat és gyönyörködhetünk a képeikben.
Kategóriák: Kert

Mintegy 600 növényfaj tűnt el az elmúlt 250 évben

Édenkert Hírek - 2019. 06. 13. cs - 12:52
Egy új összehasonlító tanulmány szerint a növények kihalása 500-szor gyorsabban zajlik, mint az természetes módon történne.
Kategóriák: Kert

A virág, ami a nyári hőséget is túléli

Édenkert Hírek - 2019. 06. 13. cs - 10:25
Bár tényleg kissé kellemetlen illatú virág a bársonyvirág, gyönyörű sárga színfoltot varázsol a kertükbe, teraszunkra, s még a nyári hőséget is elviseli. Változatos megjelenésűek, ezért biztosan találunk olyan fajtát, ami nekünk is tetszik!
Kategóriák: Kert

Alakítsunk ki növényárnyékos pihenősarkot

Édenkert Hírek - 2019. 06. 13. cs - 09:31
Növényeink nem csak széppé teszik a lakásunkat, hanem megfelelő választással árnyékot adnak hűtenek és melegítenek is.
Kategóriák: Kert

Gyors regeneráló pakolások arcra, nyakra

Édenkert Hírek - 2019. 06. 13. cs - 08:00
Ha a bőröd elfáradt a hőségben és a strandolásban, akkor kényeztesd egy arcpakolással. Eláruljuk a leghatékonyabb pakolások receptjét. Próbáld ki őket!
Kategóriák: Kert

Márk Gergely rózsanemesítõ munkássága I.

Gazlap - 2019. 06. 13. cs - 03:00
Márk Gergely, a rózsatermesztés, rózsanemesítés hazai úttörõje, doyenje, jelenleg is aktív mûvelõje.
2007.III.15-e alkalmából kitüntették a MAGYAR KÖZTÁRSASÁG ÉRDEMREND LOVAGKERESZTJÉVEL
Indoklás:....A magyar kertészettudomány érdekében végzett sokoldalú tevékenységéért, és világszerte elismert rózsanemesítõ munkájáért.......
ÖSSZEÁLLÍTÁSAINK AZ Õ MUNKÁSSÁGÁT, RÓZSÁINAK TÖRTÉNETÉT MUTATJA BE
Kategóriák: Kert

Így szaporítsd a levendulát dugványozással

Kert-varázs online kertészeti magazin - 2019. 06. 12. sze - 11:51

4 éves levendula tövek

Ha van a kertedben egy vagy két tő csodás levendula, könnyedén tudsz belőle akár 10-20 tövet is varázsolni, ha dugványozással szaporítod az anyatövet.

Kategóriák: Kert

Falrongáló fakopáncsok

Kapanyél - 2019. 06. 12. sze - 05:00

harkaly_epuletrongalas_veroce_orban_zoltan_0003_bontasjelolessel.JPG

Mire kiértem a cseresznyefához, a rigók egy maréknyi kóstoló kivételével akkurátusan lezabálták a termést és még össze is potyogtatták. Humánus madárriasztót keresve fordultam a szakirodalomhoz és egy sokkal érdekesebb (már amennyiben a nagyobb, hosszú távú kártételt lehet így nevezni) jelenség leírására, okainak feltárására bukkantam. Nevezetesen a hőszigetelésbe belevéső harkályok, fakopácsok bosszantó és drága munkálkodásról lesz szó.

[...] Bővebben!

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Kategóriák: Kert

Veszélyes a paradicsomra!

Gazlap - 2019. 06. 12. sze - 03:00
Zöldség-gyümölcsAz utóbbi idõk hûvös, csapadékos idõjárása sajnos igen kedvez a paradicsom legveszélyesebb gomba betegségének a paradicsomvész (vagy burgonyavész) Phytophtora infestans, köznyelven "ragya" elterjedésének.
Kategóriák: Kert

Mire használható a levendulavirág?

Édenkert Hírek - 2019. 06. 11. k - 10:10
A levendula az egyik legsokoldalúbban, legváltozatosabban használt finom illatú gyógy-, fűszer- és dísznövény. Európába a Rómaiak hozták be, az ókorban ez a növény a szépségápolás meghatározó növénye volt.
Kategóriák: Kert

Fertõd, Esterházy kastélykert

Gazlap - 2019. 06. 11. k - 03:00
ArborétumokA XVII. század második felében az európai uralkodók egymás után építették nagyszabású, pompásan díszített kastélyaikat, hatalmas barokk parkokkal; maguk köré varázsolták a pompának és fénynek azt a légkörét, amit XIV. Lajos francia király Versailles-ban valósított meg, aminek bûvkörében éltek. Ezt a stílust váltja fel dekoratív hatásokra történõ rokokó játékossága. A könnyû, gondtalan életfelfogás, a szalonok vidám hangulata terjed és tükrözõdik a mûvészetben, és ennek megfelelõen épül az 1700-as években Eszterháza.
Kategóriák: Kert

Oldalak

Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.
Feliratkozás Magyar Kaktusz és Pozsgás Társaság hírolvasó csatornájára