A kaktuszgyűjtő kalendáriuma (Kertészeti Szemle, 1936. július)

Hírlevél

MUTASD MEG KAKTUSZAIDAT - S ÉN MEGMONDOM, KI VAGY

A kaktusz nem dísztárgy. A kaktusz élő szervezet, amelynek éppen úgy megvannak az élettani föltélelei, mint az embernek, vagy az állatnak. Aki ezeket nem veszi figyelembe, az kaktusz -kínzó és kaktusz-gyilkos. Aki kutyát tart, nem eteti ciánkálival, — aki halat tart, nem dobálja ki a padlóra, ilyen bűnöket csak kaktusszal szemben követnek el. Így élnek vissza azzal, hogy olyan sokat kibír. Kibírja, kibírja! Elpusztítani: művészet. De megsínyli: beteg és csúnya lesz. elkorcsosul, se teste, se tüskéje nem fejlődik és esze ágában sincs virítani. Pedig nem kíván sokat, csak egy kis értelmes szeretetet. Ha ezt megkapja, kimondhatatlanul hálás érte. Tehát ne állítsuk (mint dekorációt!) homályos fülkékbe, sötét polcokra, zongorára, — ne nyissuk rá az ablakot 20 fokos hidegben, — ne szomjaztassuk feleslegesen és ne tegyük próbára, hogy mennyi vizet bír ki, — ne kényszerítsük szép, de használhatatlan kerámiákba, — hanem gondoljuk meg, hogy mire van szüksége szegénynek, hogy tűrhetően érezze magát a fogságban. Ez kaktusz-higiéna.

De vannak esztétikai szempontok is. A gyűjteményünk ne csak jó egészségi állapotban legyen, hanem helyezzük el úgy, hogy az egyes példányok szépségén túl a gyűjtemény mint egész is gyönyörködtessen. Ízléses, egyéni, ötletes megoldások meglepő hatást keltenek. A szépen felépített és szépen elhelyezett gyűjtemény ugyanúgy művészi alkotás, mint bármilyen másfajta művészet terméke, s mint ilyen: szerves része, súlypontja, szenzációja lehel az otthonnak. Meg kell gondolnunk, hogyan komponálhatjuk bele a gyűjteményt architektórikusan a lakásba — hogyan helyezzük el, jóleső ritmusban váltakozva az oszlop- és gömbformákat, — milyen legyen a gyűjtemény háttere, — hogyan használjuk fel a növények különböző színértékeit, — milyen cserepet, tálat, asztalt vagy állványt használjunk. Ez kaktusz-esztétika.

A feladat tehát: összhangba hozni az ízlésünket és fantáziánkat a növény élettani igényeivel. A megoldás mindig annál sikerültebb, minél kevesebb megalkuvással jár a kaktusz-higiéna és a kaktusz- esztétika részéről. Aki akár az egyik, akár a másik szempontból elhanyagolja a gyűjteményét, az sohasem fogja benne örömét lelni; aki szívvel- lélekkel ápolja, azt nemcsak esztétikai örömmel, hanem csendes, meghitt megelégedéssel is megajándékozza. Mindenkinek olyan kaktuszai vannak, amilyeneket megérdemel.

Címkék
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.