A kaktuszgyűjtő kalendáriuma (Kertészeti Szemle, 1936. február)

Hírlevél


A németek Sterbemonat-nak nevezik, nekünk legyen a február inkább a programm-készítés hónapja. Állapítsuk meg: mi az amihez értünk, és azt ami még nem nekünk való. Kezdők ha kényes fajtákkal próbálkoznak, csak pénzt és időt fecsérelnek. Az sem közömbös, hogy ablak, terrasz, kert, melegágy vagy üvegház áll-e rendelkezésünkre: ha üvegházunk vagy igazi télikertünk van, a legnagyobb kaktuszba is belevághatjuk a fejszénket, rossz fekvésű ablakban csak olyan fajtákat tenyészthetünk, amelyek ezzel a hellyel is beérik. Vessünk számot avval is: vegyesen-gyűjtők vagy speciál-gyűjtők akarunk-e lenni. Mi szereti a változatosságot: építsen maga köré jókedvű, tarka kis kaktusz- dzsungelt. Ha minél nagyobb teljességre törekszünk: válasszunk hajlamuk szerint, pontosan körülhatárolt fajta- vagy forma csoportot. Tudományos értékű gyűjtemény főképpen fajtacsoportból lesz (ha pl. csak egy bizonyos osztályhoz tartozó Mamilláriákat, Pilocereusokat vagy kizáróan mimikri- Mesembrianthemumokat gyűjtünk, a forma-csoportok: csupa fehér vagy csupa sárga faj, vagy csupa kakastaréj a szépség vagy a kuriózumok iránti érzéket szolgálják. Gyűjthetünk csupán fiatalon és szívesen virágzó fajtát is. Végül pedig: ne ősszel vásároljunk, hanem tavasszal: jól telelt, kipihent, ébredő növényeket kapunk, amelyek szívesen nőnek és virítanak új otthonukban is.

Mi a helyes neve a magyar kertek télálló takarmánykaktuszának?
Az utóbbi években több helyt szerepelt hírlapcikkekben és folyóiratokban a télálló tüske nélküli takarmánykaktusza, állítólagos Opuntia vulgáris. Anélkül, hogy ennek gazdasági alkalmasságát feszegetném, pusztán nomenklatúrájával kívánok foglalkozni.
Szóban forgó növényt több helyről kaptam, ill. láttam különböző telepeken virágzó és termő állapotában és ezek alapján nyugodtan állíthatom, hogy a nálunk már régóta termesztett O. humifusa Raf. (syn. Opuntia rafinesquii Engelm)-al van dolgunk. Ennek egyik ritkábban használt hasonneve az O. vulgaris Haw. Ez azonban nem azonos Miller Opunta vulgaris-ával, amely tüskés, magasabb termetű, felálló ágú terebélyes faj Dél-Tirolban pl. Merán környékén szabadban kitelel, nálunk azonban mindenkor megfagy.
Ezek szerint a magyar kertek szabadföldi Opuntia vutgaris-át az O. humifusa Raf. név illeti.
Domokos.

Címkék
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.