A http://kaktusz-es-pozsgas-tarsasag.hu portálunk bemutatása 1.rész

Hírlevél

Rövid bemutatkozás

Dr. Gyúró ZoltánDr. Gyúró Zoltánnak hívnak.
A portál megálmodójaként és megvalósítójaként egy növényszerető, a hobbiját sajnos csak lakásának szűkös 2 erkélyén űző, civil foglalkozására nézve fogorvos vagyok, aki céltárgyainak sanyargatásán túl fennmaradó szabad idejében az egyesület (vagy más dolgok) internetes megjelenésén ügyködik.
Visszaemlékezve általános iskolás koromra kaktuszaim mindig is voltak (1-10 db) és könyvtári kölcsönzéseimben a kaktuszos könyvek mindig is szerepeltek (többször is) (Szűcs Lajos: Kedvelt kaktuszok, Pozsgások; Dr. Nemes Lajos, Szabó Dezső: Kaktuszok). Az otthoni könyveim között pedig ott sorakozott a gyűjtött Búvár zsebkönyvek között Dr. Agócsy Pál: Kaktuszok, Pozsgások és a Fehér László: Különös növények könyve.
Térben és időben ugorva a 90-es években az életünkbe berobbanó internet sokunk magatartásmintáját megváltoztatta, mellyel igazából akkor szembesül az internetfüggő személy, ha 1-2 napig nincs hozzáférése és ekkor nagyon elveszettnek érzi magát.
Az internet általános használata mellett nagyon érdekel(t) a tartalmak webes megjelenés, megjelenítés, aminek „rögös” útja az egyszerű weboldalaktól a mai korszerű és összetett portálrendszerekig vezetett.
A növényszeretet a számítástechnika szeretetével együtt predesztinálják, hogy hobbiként botanikával foglalkozó portálok építésével is foglalkozzak. Az elmúlt években több ilyen próbálkozásom volt az MKOE tagjaként: http://kaktuszgyujtok.neobase.hu és a http://kaktuszgyujtok.hu új portáljának kiépítése. Sajnos a http://kaktuszgyujtok.hu portál kiépítését jelenleg másra bízták.
Egy újabb ugrással (2012) már itt is vagyunk szeretett portálunknál, ahol e két tevékenységi köröm újra találkozhatott.

Miért portál és miért nem weboldal?

Egy kis terminológia következik. A portál a honlapoknak a "nagytestvére". Tehát tulajdonképpen honlap csak sokkal nagyobb és tágabb kiterjedésű.
Sokkal több információt jelenítenek meg mint a "hagyományos honlapok". A portálokra jellemző, hogy kevés grafikai elemmel és nagyon nagy mennyiségű szöveges tartalommal működnek.
A portálokra jellemző főbb tulajdonságok:

 • Nagy mennyiségű információ forrás.
 • Tartalomkezelő rendszer.
 • Csoportmunka eszköz. A portál felhasználók közösen dolgozhatnak és állíthatnak elő tartalmakat.
 • Közösségépítés. A portáloknak lehetőséget kell biztosítania arra, hogy a felhasználók, vagy a felhasználók egy része közösen tevékenykedhessen és állíthasson elő szöveges információkat, vagy valamilyen más, de weben megjeleníthető tartalmat.
 • Mindenhonnan elérhető.
 • Mindig elérhető.
 • Testrészabhatóság. A felhasználók befolyásolhatják a számukra megjelenő tartalmakat. (összegyűjthetnek, vagy kikapcsolhatnak egyes tartalmi részeket)
 • Webes alkalmazás vagy felület, ami internet böngészőkben fut.

Forrás: http://www.abfox.eu/portal-design.html

Tartalomkezelő rendszer

Egy portált már létező tartalomkezelő rendszerrel lehet ripsz-ropsz felépíteni.
A tartalomkezelő rendszer (TKR, vagy angolul content management system, CMS) egy marketingkifejezés azokra a szoftverekre, amelyeket több személy együttműködésével készülő munkák koordinálására dolgoztak ki.
Általában kevés szaktudást igénylő internetes alkalmazás, mely lehetővé teszi, hogy szinte bárki összetett weboldalt birtokoljon. Az alkalmazás jellegéből adódóan a weboldal rövid idő alatt összeáll, programozási tudást nem, vagy egészen keveset igényel.

A tartalomkezelő rendszerek legfontosabb funkciói:

 • biztosítják, hogy sok személy tudjon egyszerre adatokat tárolni és ezeket egymással megosztani,
 • a hozzáférés szerep szerinti szabályozása: a felhasználó szerepe határozza meg, hogy mely adatokat láthatja vagy módosíthatja,
 • könnyű adattárolási és adatelérési lehetőségek biztosítása,
 • csökkentik a redundáns adatbevitelt,
 • megkönnyítik a kimutatások összeállítását,
 • segítik a felhasználók közti kommunikációban.

A kezelt adatok jellege attól függ, hogy a tartalomkezelő rendszert mely alkalmazási területre dolgozták ki. Gyakran alkalmaznak TKR-t dokumentációk készítésére, tárolására, lektorálására, kiadására, vagy különféle elektronikus anyagok (fényképek, filmek, iratmásolatok) tárolására, rendszerezésére, támogatva ezek későbbi, relevancia szerinti megtalálását.
Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Tartalomkezel%C5%91_rendszerek

A sok CMS-ből (a teljes paletta itt: http://cms.lap.hu) a portált a 3 legnépszerűbb ingyenes tartalomkezelő rendszer (drupal, joomla, wordpress) közül a drupalmotor hajtja (http://drupal.hu). Miért ez? Mert ezzel ismerkedtem meg először és le is ragadtam ennél. A portált felépíteni 95%-ban kattintgatás, a maradék 5% pedig némi html, php, css, javascript ismeretet igényel, de ezen az 5%-on múlik, hogy portálunkat az adott feladatunkhoz, igényeinkhez alakítsuk.

A portál megszületése

E portál megszületésének 4 fő oka volt:
2012 elején a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete új, tervezett portáljának építését másra bízták, így választás elé kerültem: a sok beleölt munkaórával szerzett tudás, leírt kódok a süllyesztőbe kerüljenek vagy hasznosítom valahogyan.

 • Már régóta megfogalmazódott bennem, hogy másik egyesületem, a Magyar Kaktusz és Pozsgás Társaság internetes megjelenése (http://pozsgasgyujtok.hu) nem megfelelő, inkább gátja, mint segítője az egyesületet megismerni vágyók számára.
 • A már nevében is megváltozott egyesületünk régi honlapjának nyitó oldala az elrettentő "Már megjelent a Debreceni Pozsgástár 2010. 4. száma!" címmel fogad.
  http://pozsgasgyujtok.hu
 • Ugyancsak negatív csengésű, hogy más egyesület segítségével tudjuk internetes információinkat közölni:
  A romániai Aztékium Egyesülettel közösen dolgozva elértük, hogy olvashatnak a Debreceni Pozsgástárban korábban megjelent írásainkból. Ehhez csak az alábbi linkek valamelyikére kell kattintaniuk, és máris megjelenik a romániai Aztékium Egyesület honlapjára feltett cikkünk.
  A negatív csengést természetesen nem az együttműködésre értem, hanem arra, hogy az MKPT saját tartalmait nem képes saját internetes oldalán megjeleníteni.
 • Az internetes megjelenés 2010 elejétől a hírlevelekre korlátozódott, amit ma már több mint 1100 címre küldünk el. Ez szép szám, de léteznek hátrányai az állandóan elérhető webes felülettel szemben:

Egyesületünk tartalmait most már 3 médiumon keresztül közöl(het)jük:

 • a zászlóshajónk a Debreceni Pozsgástár nyomtatott, papír alapú,
 • a Hírlevél pdf formátumú, e-mail útján jut el a listára feliratkozottak részére,
 • és a portálunk állandóan elérhető webes tartalmai html formátumúak.

Ezek nem egymás konkurenciái, hanem egymás kiegészítői, de mondhatjuk azt is, hogy a portál az eddig jól működő médiumok (helyesebben média), a Debreceni Pozsgástár (reklám, rendelés, cikkek) és a Hírlevél tartalmak állandó helyét és címét biztosítja egyéb tartalmai mellett.
A Hírlevéllel a Társaság keresi fel azokat, akik kifejezték ez irányú kívánságukat, ez egy gyors és hatékony aktív felkeresés azok felé, akik érdeklődésére a Társaság leginkább számíthat (ez inkább egyirányú kapcsolat)
A Portált felkeresők passzív szemlélőkből és aktív felhasználókból állnak. A célunk az olvasók minél aktívabb részvétele: http://kaktusz-es-pozsgas-tarsasag.hu/a-portalrol. Az interaktív eszmecseréktől pedig élővé, dinamikussá válik az adott tartalom az egyoldalú, statikussal szemben (sokirányú kapcsolat).
A Portál szerepe óriási lehet, mivel rengeteg adat és ismeret gyűjtőhelye lehet, ahol szinte minden megtalálható lesz, ami Társaságunkkal kapcsolatos, de még azon túl is. Tekinthetjük Társaságunk levéltárának, adatbázisának. De ehhez a felhasználók aktív részvétele elengedhetetlen.
Az egyesület vezetőségének pozitív fogadókészsége után az események felpörögtek, melynek kronológiája ebben a cikkben olvasható: http://kaktusz-es-pozsgas-tarsasag.hu/blog/elso-bejegyzes
Akár ctrl+c ctrl+v billentyű-kombinációval ide is másolhattam volna, de ez nem elegáns, hiszen miről is szól az internet: tartalmak (képi, szöveges stb.) közléséről, melyek linkekkel egymásra mutatnak és ez a rabul ejtő benne, hiszen észre se vesszük az órák múlnak-telnek, a linkek új helyekre repítenek, már sokszor arról is elfeledkezünk, hogy mi volt az eredeti célunk :) . Már én is elfeledkeztem arról, hogy miről is írok, így most befejezem.
A következő cikkek portál megismeréséről, felfedezéséről szólnak majd.
Dr. Gyúró Zoltán
-----------------------

Olvasóink figyelmébe

E sorokhoz érkezve örömünkre szolgálna az a tudat, hogy Hírlevelünk Olvasói az előző cikket nem átlapozták, nem „kutyafuttában”, hanem figyelmesen elolvasták, igyekezve mindazt értelmezni és megérteni, amit Dr. Gyúró Zoltán, Portálunk főszerkesztője leírt. Nem minden napos dolog az, amit felvállalt! Megtanítani bennünket az általa létrehozott Portál ismeretére úgy, hogy menetközben, egy cikksorozat keretében számítógépes ismereteket ad részünkre, megtanítani bennünket a Portál általunk, felhasználók részéről történő szerkesztésére, egy kevés HTML nyelvezet megismerésével. Olvasóink általi szerkesztés azt jelenti, mindenki tehet fel szöveget, képeket, linkeket, mindezt megformázva, szerkesztve, óhaja és tetszése szerint. Tanúsíthatom, nem nehéz az elsajátítás, csak figyelmesen kövessük Portálunk főszerkesztőjének szavait, utasításait, segédleteit, és rövidesen örömünk telik a webes munkálkodásban.
Ne féljünk próbálgatni, mert anélkül nem megy az elsajátítás. Senki semmit nem tud elrontani, ha mégis, azt kijavítjuk. Reméljük, lassan beköszönt az őszi esős időszak, és közeleg a tél is, több időnk lesz a számítógép előtt ülve Portál szerkesztést tanulgatni. Kérjük Olvasóinkat, tartsanak velünk ebben a szinte egyedülálló közös munkában! Bármilyen idevágó kérdésükkel bátran keressék Dr. Gyúró Zoltánt.
E-mail: dr.gyuro.zoltan@gmail.com
Őszintén hisszük, a kaktuszok és egyéb pozsgásnövények ismertetése mellett, megfelelő számítástechnikai ismeretekkel is bővíthetjük Olvasóink tudását.
Ficzere Miklós

Címkék
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.