40 éves a Magyar Kaktusz és Pozsgás Társaság

Hírlevél

Egy szervezet életében nem számít különösnek, ha nevét időről-időre megváltoztatja, alkalmazkodva a változó feltételekhez és kitűzött céljaihoz. Ez az alkalmazkodás végig kísérte a debreceni kaktuszkedvelők elmúlt 40 évét. Ma már az egész ország területén szervezi a kaktuszokat és az egyéb pozsgásnövényeket megismerni szándékozók táborát. Fejlődését leginkább megmutató, mára igen magas színvonalat elért ismeretterjesztő folyóirata, a Debreceni Pozsgástár révén hasznos információkkal látja el tagjait.
A 40. jubileumi év hallatán sokan hitetlenkedve kapták fel fejüket, mondván ez lehetetlen, mások pedig az érdi egyesületre gondoltak, amely szintén most ünnepli 40. jubileumát. A Magyar Kaktusz és Pozsgás Társaság jogelődjének tekint minden debreceni szerveződést, s ezáltal azoknak büszkén vállalt jogutódja is.
A 40 évünk 1971 márciusában kezdődött, amikor Dr. Nemes Lajos szerkesztésében útjára indult a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem kiadványaként a „Kaktuszkedvelők Lapja”. Különös mondattal kezdődik a 4. oldal: „Köszöntjük olvasóinkat lapunk új formájával.” Ez a mondat azt sugallja, hogy kellett lennie még korábbi évekre visszamenő előzménynek! És van is ilyen előzmény, mivel hiteles szóbeli közlés alapján a kezdet 1963! Csak az akkori dokumentációt kell felkutatni. Aki akarja, elkezdheti!
Régmúltunkról inkább beszéljenek az alábbi képek. De ezek a képek arról is beszélnek, hogy ebbe a régmúltba nemegyszer belefért az egypártrendszer által támogatott és megtűrt egyetlen szervezet segítése és feltámasztása is, hiszen a bemutatott, akkori Kaktuszvilág példányai Debrecenben készültek a Piremon Nyomdában, a debreceni Kölcsey Művelődési Központ kiadványaként, melynek felelős szerkesztője Dr. Nemes Lajos volt. A cívisváros mindig hű maradt önmagához, s jelképe a Főnix madár mindig segített a feltámadásban és az újjászületésben egyaránt. Bárkitől szívesen fogadunk bármilyen dokumentációt, ami a debreceni kaktuszgyűjtők 1971. évet megelőző időszakára vonatkozik. Lehet, hogy segítségükkel rövidesen az ötvenedik évet fogjuk ünnepelni? Reméljük, belátható időn belül olvashatjuk a debreceni, kaktuszokkal bármilyen módon foglalkozók történetét feldolgozó írást is, amely természetesen nem felejtheti ki azokat, akik az ország más részén élve aktívan és szimpátiával mindenkor segítőkészen közreműködtek. Nélkülük ma nem lenne 40. éves jubileum!

Címkék
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.